100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Quiche lorraine

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To proste francuskie danie jest bardzo dobrym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Można zrobić wcześniej, jeść na zimno i stanowi doskonałą bazę pod sylwestrowe wyskokowe napoje.

Quiche lorraine

Składniki:

Quiche lorraine

Cisato kruche

Nadzienie

  • 250 g chudego boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 100 g sera Gruyère

Masa jajeczna

Sposób przygotowania:

Quiche lorraine

Ciasto kruche

Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, sól, i jajko. Rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko i wyrabiamy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy rozkładając równomiernie w formie do pieczenia. Najlepiej takiej do tarty. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Obciążamy suchą fasola i wkładamy do piekarnika na 15 min.

Nadzienie

Smażymy boczek na złote skwarki. Pod koniec dodajemy syrop klonowy. Ser ścieramy na tarce. W mikserze łączymy jajka, śmietankę, mascarpone, mleko. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, na koniec dodajemy ser.


Boczek układamy na upieczonym i przestudzonym cieście, zalewamy masą jajeczno-serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.