grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Quiche z fasolką szparagową w sosie szafranowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z ciasta francuskiego zapiekana w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym z fasolką szparagową to moja propozycja na wytrawną chrupiącą tartę z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Quiche z fasolką szparagową w sosie szafranowym

Składniki:

Quiche z fasolką szparagową w sosie szafranowym

 

Sposób przygotowania:

Quiche z fasolką szparagową w sosie szafranowym

Przygotowanie masy szafranowej

Quiche z fasolką szparagową w sosie szafranowym
Masę szafranową możemy zmiksować unikając powstania grudek.

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od ugotowania fasolki i odstawienia do wystygnięcia.

W międzyczasie szykujemy masę szafranową. W misce ubijamy jajka ze śmietaną.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Do masy dodajemy ricottę, starkowany parmezan a na koniec szafran.

Masę dokładnie mieszamy.
Na koniec do masy szafranowej dodajemy ser żółty pokrojony w kosteczkę.

Przygotowanie tarty

Quiche z fasolką szparagową w sosie szafranowym
Upieczona tarta powinna być złocista, kremowa i delikatna w smaku.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto francuskie wykładamy do okrągłej formy do pieczenia.

Do formy wylewamy przygotowaną masę szafranową, na wierzchu układamy ugotowaną fasolkę szparagową.

Quiche pieczemy ok. 30-40 minut.