kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Quiche z kurczakiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne.

Quiche z kurczakiem i pomidorami

Składniki:

Quiche z kurczakiem i pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Quiche z kurczakiem i pomidorami
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Zostawić wiodę z gotowania, ziemniaki przecisnąć i dolać 100 ml wody z gotowania. Drożdżami rozrobi c w ciepłym mleku, dodać sól i przesianą mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać do mieszaniny ziemniaki. Wyrobić ciasto i pozostawić na kolejne 30 minut przykryte czysta ściereczka. Formę do tarty nasmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto tworząc brzeg. Piec około 20-25 minut w temp 200 stopni C. W czasie podpiekania spodu przygotować farsz. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy i doprawić solą i czarnym pieprzem. Sparzyć pomidory i usunąć skórki. Pokroić w kostkę a następnie odparować podsmażając na pateln. Na ciasto wyłożyć pierś z kurczaka, pomidory oraz pokrojone suszone pomidory, por i oliwki. Posypać poszatkowana bazylią. Mleko wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i wyciśniętym czosnkiem. Masę wylać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.