Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Znakomity przepis nie tylko na letnie przyjęcia! Pyszna wytrawna przekąska dla całej rodziny - z sezonowymi kurkami smakuje wyśmienicie!

Składniki:

Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Ciasto

Farsz

  • świeże kurki - 200 g
  • cebula - 1 szt.
  • ser żółty Gouda - 150 g
  • śmietanka 36% - 300 ml
  • jajka - 4 sztuki
  • 3 gałązki cząbru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Ciasto

Przesiej mąkę przez sito i posiekaj z masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto; zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj je i wyłóż na blaszkę do tarty (uprzednio wysmarowanej masłem). Na wierzch połóż papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.

Wykonanie

Kurki oczyść i duś przez kilka minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem; wymieszaj i odstaw. Śmietankę dokładnie rozmieszaj z jajkami, dodaj starty ser i posiekany cząber. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Tak przygotowaną masę wlej na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłóż wcześniej przygotowane kurki. Całość upiecz w rozgrzanych do 180°C piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).


Tagi:

quiche kurki