grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Quiche z mięsem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Quiche z ciasta francuskiego z nadzieniem z mięsa drobiowego, pieczarek, grzybów suszonych, aromatyzowane suszonym oregano i tymiankiem. Przepyszna tarta na rodzinny obiad.

Quiche z mięsem i grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Quiche z mięsem i grzybami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 30 g suszonych grzybów
  • 60 g szynki wędzonej typu speck
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Quiche z mięsem i grzybami

Przygotowanie grzybów

Quiche z mięsem i grzybami

Oczyszczamy pieczarki, kroimy je w cienkie plasterki.


Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy 2 ząbki czosnku. Dodajemy pieczarki oraz 3-4 gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.


Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Grzyby odciskamy z wody i drobno kroimy.

Przygotowanie mięsa

Quiche z mięsem i grzybami

Szalotki kroimy w drobną kostkę.


Na patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy szalotki. Dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mięso podsmażamy ok. 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie farszu

Quiche z mięsem i grzybami

Umyta natkę pietruszki drobno siekamy.


W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i natkę pietruszki.

Przygotowanie tarty do pieczenia

Quiche z mięsem i grzybami
Quiche po upieczeniu powinno być złociste z zewnątrz i soczyste w środku.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.


Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia.


Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy, który przykrywamy cienko pokrojoną szynką typu speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut.