cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Quiche z szynką i fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonała przekąska, przystawka, świetne danie na obiad lub kolację, na ciepło i na zimno

Quiche z  szynką i fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quiche z szynką i fasolką szparagową

 

  • / foremka o średnicy ok.24 cm/
  • I ciasto:
  • 200 g mąki pszennej /+ odrobina do podsypywania/
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ok. 2-3 łyżki lodowatej wody
  • II nadzienie:
  • 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 80 g startego żółtego sera/ u mnie Grana Padano/
  • 100 g gotowanej szynki w cienkich plasterkach
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz mielony do smaku
  • ok. 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Quiche z szynką i fasolką szparagową
Fasolkę szparagowąumyć, obrać i podgotować ok. 10 min w osolonej wodzie, na następnie przelać zimną wodą. Ok. 100 g fasolki drobno pokroić, a pozostałą część odłożyć na pokrycie wierzchu ciasta. -Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, wodę i sól . -Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.30 min. -Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i włożyć do okrągłejformy /o średnicy 24 cm/ tak, aby ciasto zachodziło na ścianki, -Formy niczym nie smarujemy, ponieważ ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi. Ja jednak wyłożyłam całą foremkę papierem do pieczenia /wcześniej namoczonym w wodzie i dobrze wyciśniętym z jej nadmiaru/. -Ciasto nakłuć, przykryć papierem do pieczenia, a papier obciążyć /np, fasolką, grochem/ i podpiec w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut. Zdjąć papier i obciążenie. -Jajko i żółtka umieścić w misce i dokładnie rozbełtać widelcem, dodać śmietanę, starty ser, sól, pieprz, szczypiorek, pokrojoną fasolkę , kawałeczki szynki i wymieszać. -Przygotowaną masę przelać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. - Piec ok.30-35 min w temp.180-190 st. C , aż wierzch się ładnie zarumieni. - Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 15 minut. -Wierzch udekorować odłożoną wcześniej szparagówką. -Stopić masło i posmarować nim wierzch fasolki. -Na środku ułożyć ozdobnie plasterek szynki.
Quiche z  szynką i fasolką szparagową
Zagnieść kruche ciasto rozwałkować i umieścić w foremce Przygotować pozostałe składniki.
Quiche z  szynką i fasolką szparagową
Foremkę z ciastem wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika.
Quiche z  szynką i fasolką szparagową
Jajka połączyć ze śmietaną oraz pozostałymi składnikami i wlać na podpieczone ciasto.
Quiche z  szynką i fasolką szparagową
Upieczone ciasto udekorować fasolką i szynką