Słownik kulinarny

q

Quinoa biała

Quinoa biała
fot. Fotolia
Quinoa biała jest jedną z odmian powszechnie znanej komosy ryżowej, rośliny jednorocznej uprawianej przede wszystkim dla jej ziaren. Stanowiły one główne pożywienia Inków już 5000 lat temu. Obecnie głównymi producentami komosy jest Peru, Boliwia, Ekwador czy Chile, ale doceniana jest coraz bardziej na innych kontynentach. Propagują jej spożywanie eksperci od żywienia i szefowie kuchni, a także celebryci. Odmiana biała komosy jest bardziej delikatna od czerwonej czy czarnej.  Najbardziej pęcznieje podczas gotowania, jednak nie powiększa znacząco swojej objętości. Zaleca się przed gotowaniem opłukać ziarna, aby pozbawić je saponin, nadających gorzkawy smak. Zaletą komosy białej jest fakt, że zawiera ona najmniej tych związków, dzięki czemu jej smak jest słodki, orzechowy i delikatny.
Zawartość
Podobnie jak pozostałe odmiany quinoa biała zawiera pełnowartościowe białka, które niestety musimy dostarczyć naszemu organizmowi z pożywieniem. Jest bogata w skrobię, kwasy omega 3, witaminy, minerały oraz błonnik. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Jest skarbnicą wapnia – zawiera go w większych ilościach niż mleko. Poza tym skład komosy ryżowej powoduje, że ten wapń jest doskonale przyswajalny przez organizm.
Działanie
Biała komosa ryżowa obniża poziom cholesterolu we krwi, a także reguluje poziom cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę, czy nie tolerujące glutenu i laktozy. Wskazana jest osobom starszym i dzieciom, ponieważ uzupełnia niedobory ważnych substancji odżywczych. Ma działanie rozgrzewające, stymulujące hormon wzrostu, oczyszczające – szczególnie jelito grube. Przeciwdziała zaparciom. Zawarte w niej związki często stanowią składnik suplementów poprawiających wygląd skóry.
Zastosowanie
Quinoa biała doskonale nadaje się jako zamiennik ryżu, ziemniaków, makaronów. Dodaje się ją do zup, dań z sosem czy warzyw.