jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rabarbarowa straciatella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Dopiero w tym roku odkryłam jak pyszny może być rabarbar i jak wiele ciast można wyczarować z jego udziałem:). Powyższy torcik jest tego najlepszym przykładem.

Rabarbarowa  straciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowa straciatella

Biszkopt czekoladowy (tortownica 24 cm)

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta sody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 łyżki cukru

Śmietankowa straciatella:

Rabarbarowo- truskawkowa galaretka:

  • 800 gram rabarbaru,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • ewentualnie cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Rabarbarowa straciatella

BISZKOPT:

Rabarbarowa  straciatella
Upieczony biszkopt studzimy dokładnie

Sypkie składniki łączymy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, bułka tarta, soda) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.

ETAP 2

Rabarbarowa  straciatella
Białą i ciemną czekoladę ścieramy na tarce

Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 3

Rabarbarowa  straciatella
Do ubitej śmietanki i sera dodajemy czekolady

Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy i słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy starte czekolady. Po połączeniu ich z całością, otrzymaną straciatellę wykładamy na upieczony czekoladowy biszkopt. Torcik odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

GALARETKA:

Rabarbarowa  straciatella
Pokrojony rabarbar zagotowujemy

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go około 0,5 szklanką wody i zagotowujemy.

ETAP 5

Rabarbarowa  straciatella
Do zmiksowanych owoców dodajemy galaretkę

Gdy zmięknie delikatnie go miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przygotowanego musu rabarbarowego powinno wyjść 1 litr. Gdyby nie było tyle (zależy to od soczystości rabarbaru) brakującą ilość dopełniamy przegotowaną wodą.

Do ciepłego musu dodajemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą rabarbar ewentualnie słodzimy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy. Lekko tężejący wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie wstawimy go do chłodu by wierzch zastygł.

Torcik przed podaniem dekorujemy. Ja udekorowałam go różyczkami wykonanymi z bitej śmietany. Oczywiści można go wykończyć rozetkami z bitej śmietany.