mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 900]

Rabarbarowe z budyniem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z delikatnym budyniem , kwaskowym rabarbarem i migdałami chrupiącymi. Niby nic takiego a jakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki.

Rabarbarowe z budyniem i migdałami

Składniki:

Rabarbarowe z budyniem i migdałami

 

 

  • budyń:
  • 70 g budyniu
  • 700 ml mleka
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe z budyniem i migdałami

ETAP 1:

Rabarbarowe z budyniem i migdałami
składniki na ciasto kruche jajka maka masło

Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko.

Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika.

ETAP 2:

Rabarbarowe z budyniem i migdałami
budyń śmietankowy ugotowany na mleku i wystudzony

W garnku zagotowuję 500 ml mleka i śmietanę oraz cukier. W miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka.

Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje.

Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia.

ETAP 3:

Rabarbarowe z budyniem i migdałami
rabarbar wyłożony na budyniu i podpieczonym spodzie

Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut.

Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń.

Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce.

ETAP 4:

Rabarbarowe z budyniem i migdałami
na rabarbarze starte ciasto kruche i migdały

Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu.

Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut aż ciasto się zrumieni.