mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Rabarbarowiec z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Niby zwykłe ciasto rabarbarowe, a jednak... z wielką dozą niezwykłości okraszoną cudownym smakiem rozpieszczającym nasze podniebienie.

Rabarbarowiec z budyniem

Składniki:

Rabarbarowiec z budyniem

Ciasto kruche

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 8 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżki oleju

Budyń rabarbarowy

  • 1 kg rabarbaru
  • 40 dkg cukru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • 1 szkl. mleka

Beza

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • kisiel wiśniowy

Sposób przygotowania:

Rabarbarowiec z budyniem

Rabarbar

Rabarbarowiec z budyniem
Tą czynność najlepiej wykonać wieczorem, by rano można było zrobić ciasto.

Na początku obieramy rabarbar i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin.

Ciasto kruche

Rabarbarowiec z budyniem
Ciasto kruche jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wstawiamy je do lodówki na godzinkę

Ciasto kruche cd.

Rabarbarowiec z budyniem
Gdy włożymy ciasto kruche do lodówki przed pieczeniem będzie ono smaczniejsze.

Po godzinie wyjmujemy ciasto kruche z lodówki i podpiekamy 15 minut w 180 st. z termoobiegiem

Budyń rabarbarowy

Rabarbarowiec z budyniem
Przez to, że gotujemy budyń na soku nabiera on wyjątkowego smaku.

W czasie gdy piecze się ciasto kruche gotujemy budyń rabarbarowy. Gdy zmięknie odlewamy sok, dodajemy 1 szkl. mleka, odlewamy szklankę płynu i zagotowujemy (UWAGA! Jest niemal pewne, że podgrzewane mleko z sokiem się zważy, jednak później wszystko wróci do normy).

Budynie rozpuszczamy w szklance płynu (tej, której nie zagotowaliśmy) i wlewamy na zagotowany płyn.

Mieszamy budyń z rabarbarem.

Rabarbarowiec z budyniem
Dodajemy rabarbar do budyniu i delikatnie mieszamy.

Do ugotowanego budyniu dodajemy pokrojony i odciśnięty z soku rabarbar.

Beza wiśniowa

Z białek, cukru i kisielu ubijamy puszystą pianę. Aby beza była chrupiąca a nie ciągnąca dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru.

Przygotowanie ciasta

Rabarbarowiec z budyniem
Ciasto kruche- budyń- beza

Na podpieczone ciasto kruche wykładamy budyń a na to ubita pianę.

Pieczenie

Rabarbarowiec z budyniem
Ciężko się powstrzymać, by nie skubnąć chociaż kawałeczka...

Ciasto pieczemy ok. 50- 60 minut w 170 st. Po upieczeniu studzimy

Gotowe!

Rabarbarowiec z budyniem
Smacznego!

No to już możemy spokojnie próbować i grzeszyć łakomstwem :)


Tagi:

ciasto