jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Kupienie gotowego sorbetu w sklepie jest najłatwiejsze, ale smak domowego jest nie do podrobienia, dlatego taki też polecam. Smakuje pysznie i doskonale orzeźwia w gorące dni.

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet

ETAP 1

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet
Przygotowany rabarbar rozdrabniamy

Umyty rabarbar kroimy na mniejsze części.

ETAP 2

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet
Zagotowujemy rabarbar z cukrem i wodą

Tak przygotowany przekładamy do garnka. Dodajemy do niego wodę oraz cukier. Całość podgrzewamy około 10 minut do momentu jak rabarbar stanie się miękki.

ETAP 3

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet
Truskawki dodajemy pod koniec gotowania

Pod koniec dodajemy umyte i pozbawione szypułek truskawki.

ETAP 4

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet
Masę przecieramy dokładnie przez sito

Gdy i one zmiękną masę owocową zdejmujemy z ognia przecieramy przez gęste sito.

ETAP 5

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet
Zimny syrop umieszczamy w pojemniczkach na lody

Otrzymany syrop studzimy. Przestudzony przelewamy do pojemniczków na lody. Pojemniczki wkładamy do zamrażalnika. Sorbet pozostawiamy do zamrożenia i gotowe.