jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rabarbarowy kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Rabarbarowy kopiec kreta to ciasto bardzo smaczne i świetnie prezentuje się na stole. Zestawienie kwaśnego rabarbaru z słodką śmietanką i czekoladowym biszkoptem jest strzałem w dziesiątkę.

Rabarbarowy kopiec kreta

Składniki:

Rabarbarowy kopiec kreta

 

  • 1 blat biszkoptu kakaowego
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • cukier brązowy do smaku
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml kremówki tortowej (36%)
  • czekolada w proszku

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy kopiec kreta

Przygotowanie owoców

Rabarbarowy kopiec kreta
Rabarbar z dodatkiem jabłka i galaretki odstawiamy do ostudzenia

Obieramy rabarbar i jabłka po czym kroimy je w 1 cm kawałki.
Przekładamy owoce do rondelka, posypujemy cukrem brązowym i odstawiamy je aż zaczną puszczać sok.
Przesmażamy owoce krótko.
Wyjmujemy owoce. W gorącym soku rozpuszczamy galaretkę, jeśli jest go mniej niż szklanka uzupełniamy wodą. Wkładamy owoce do rozpuszczonej galaretki i odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie ciasta

Rabarbarowy kopiec kreta
Miseczkę wykładamy folią, rozkładamy pokruszone ciasto cienką warstwą.

Kruszymy biszkopt. Miseczkę wykładamy folią, rozkładamy pokruszone ciasto cienką warstwą. Sklejamy je tężejącą masą owocową. Rozkładamy całą masę równomierną warstwą na cieście.

Nakładanie masy śmietanowej

Rabarbarowy kopiec kreta
Wstawiamy ciasto do lodówki., by calkowicie je schłodzić

Drugą galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki wody i odstawiamy do ostudzenia.
Ubijamy kremówkę, a pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę.
Masą śmietanową wypełniamy miseczkę, górę posypujemy pozostałym pokruszonym ciastem.
Wstawiamy do lodówki.
Podajemy ciasto po kilku godzinach chłodzenia posypane czekoladą w proszku.