SUPERPRZEPIS

Rabarbarowy sernik na zimno

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 31
Rabarbarowy sernik na zimno

Pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem czekolady i rabarbarowej galaretki, to wspaniała propozycja na upalny dzień!

Składniki:

Rabarbarowy sernik na zimno

 

  • Na tortownicę 22 cm

 

  • Spód:
  • 21 dag ciasteczek kruchych owsianych
  • 80 g roztopionego masła

 

  • Masa serowa:
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 150 ml likieru waniliowego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna
  • 80 g cukru pudru
  • 5 listków żelatyny

 

  • Wierzch:
  • ½ litra pokrojonego rabarbaru
  • 150 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka gruszkowa

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy sernik na zimno

ETAP 1:

Rabarbarowy sernik na zimno
Przygotowuję spoód ciasteczkowy do sernika

Spód: Ciasteczka rozdrobniam drobno- na piasek w malakserze, mieszam z roztopionym masłem, masę ciasteczkową wykładam na wyłożony pergaminem spód tortownicy, dociskam do dna dobrze łyżką, wsadzam do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Rabarbarowy sernik na zimno
masę serową mieszam z mascarpone i smietanką

Masa serowa: Twaróg kruszę do miski, dodaję ser mascarpone, wlewam śmietankę i likier, wsypuję cukier całość miksuję blenderem na gładką masę.
Żelatynę w listkach moczę wg przepisu na opakowaniu

ETAP 3:

Rabarbarowy sernik na zimno
do zmiksowanej masy dodaję startą czekoladę

Następnie podgrzewam przez 7 sekund w mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, wlewam cienkim strumieniem do masy.

ETAP 4:

Rabarbarowy sernik na zimno
masę wykladam na ciasteczkowy spód wygładzam łyżką

Gotową masę serową nakładam na ciasteczka, wygładzam łyżką.

ETAP 5:

Rabarbarowy sernik na zimno
z rabarbaru przygotowuję galeretkę zalewam sernik

Umyty i pokrojony na małe kawałki rabarbar zasypuję cukrem wlewam wodę i gotuję miękkości pod przykryciem aż zacznie się rozpadać, zdejmuję z ognia wsypuję s galaretkę, mieszam aż się rozpuści.
Odstawiam do wystudzenia.
Tężejącą galaretką zalewam sernik, dekoruję wg uznania, chłodzę w lodówce minimum 3-4 godziny.