aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Rabarbarowy tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mój najlepszy tort z rabarbarem smakuje wyśmienicie

Rabarbarowy tort

Składniki:

Rabarbarowy tort

 

  • 20 dkg maki
  • 6 łyżek cukru
  • 15 dkg masła
  • 2 żółtka gotowane
  • 1żółtyko surowe
  • szczypta soli
  • 1 jajo do posmarowania
  • składniki marmolady :
  • 40 dkg rabarbaru
  • 25 dkg cukru
  • skórka cytrynowa
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy tort
Zagnieść kruche ciasto i odstawić je na pewien czas. W tym czasie ugotować marmoladę z pokrajanych łodyg rabarbaru, cukru i skórki cytrynowej. Część ciasta rozwałkować, ułożyć w tortownicy. z pozostałej części utoczyć wałeczki, ułożyć z nich kratę na cieście oraz otoczyć tort naokoło wałeczkami i upiec na złoty kolor posmarowany uprzednio jajem. Kratki wypełnić marmoladą rabarbarową. Tort posypać cukrem pudrem.

Tagi:

mak