SUPERPRZEPIS

Rabarberkaka

  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Rabarberkaka Więcej zdjęć (5)

Proste, lekkie, biszkoptowe ciasto z mnóstwem kwaśnego rabarbaru.

Składniki:

Rabarberkaka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rabarberkaka
Rabarbar myję, obieram i kroję w niewielką kostkę. Blachę o wymiarach 25 cm na 20 cm wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję na puszystą masę. Do ubitych z cukrem jajek dodaję stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Masę przekładam na blachę, posypuję pokrojonym rabarbarem.
Na powierzchni układam równomiernie wiórki lub płatki zimnego masła. Całość oprószam cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piekę około 60 minut.
Ciasto po upieczeniu studzę i oprószam cukrem pudrem.
Rabarberkaka
Jajka miksuję z cukrem na puszystą, białą masę
Rabarberkaka
Rabarbar myję, obieram i kroję w kosteczkę
Rabarberkaka
Na blachę wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię
Rabarberkaka
Wykładam na ciasto pokrojony rabarbar i masło