kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

raclette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wkład do raclette- podstawowy ale ze względu na trudności w zakupie sera raclette-zmodyfikowany

raclette

Składniki:

raclette

 

  • 30 dag szynki westfalskiej
  • 4 mączyste ziemniaki w mundurkach
  • 2 kiełbaski chorizo
  • kilka plasterków pieczonego schabu
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • czosnek marynowany
  • cebulka szalotka
  • 3 łyżki świeżych ziół do posypania
  • 3 łyżki oliwy

 

  • 25 dag dobrego edama
  • 15 dag gruyera
  • 2 serki topione
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

raclette
Na oliwie po kolei podsmażać wędliny, bez schabu, schab pozostawiamy pieczony. Paprykę kroimy na paseczki, lekko również przesmażamy. ja zawsze daję pieczoną w piekarniku, bez skórki. Pomidorki kroimy na połówki, ćwiartki.

Na maśle, uprzednio roztopionym roztapiamy na maleńkim ogniu startego edama, dodajemy serki topione i gruyer. patelenki do raclette wykładamy czym kto lubi- np. plasterkami szynki, kawałeczkami czosnku, układamy pomidorka, posypujemy leciutko ziołami i polewamy serem. Zapiekamy pod raclette do zrumienienia. Do bagietki, ciabatty-:) Wersja jest uproszczona ale smakowita.