pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 81]

Racuchy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kwiaty bzu czarnego dają placuszkom wykwintny smak

Racuchy

Składniki:

Racuchy

 

  • 3jajka
  • 1/2 l mleka
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • 10 kwiatów bzu czarnego
  • cukier waniliowy
  • sól-szczypta
  • olej

Sposób przygotowania:

Racuchy
Żółtka rozrobić z mlekiem i 1łyżką oleju,dodać mąkę,cukier waniliowy,resztę oleju,sól.Zmiksować i wymieszać z pianą z białek.Kwiaty bzu czarnego zrywamy daleko od drogi,nie płuczemy bo stracą pyłek.Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor,aby obrucić placuszek na drugą stronę musimy obciąć ogonki kwiatków.