akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Racuchy drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babcine racuchy drożdżowe. Puszyste i leciutkie. Smaki dzieciństwa! Serdecznie polecam wypróbować. Poezja ;)

Racuchy drożdżowe

Składniki:

Racuchy drożdżowe

Ciasto

Dodatkowo

  • 2 jabłka (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe

Ciasto

Racuchy drożdżowe
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przed smażeniem.

Drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą ( ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być klejące, ale nie zbyt rzadkie. Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie do ciasta można dodać obrane i pokrojone wcześniej w drobną kostkę jabłka.

Smażenie

Racuchy drożdżowe
Smażenie pysznych racuszków drożdżowych.

Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta (ja pomogłam sobie dwoma łyżkami zamoczonymi uprzednio we wrzątku, dzięki czemu ciasto się nie kleiło do łyżek) Ważne, by olej nie był zbyt gorący, ponieważ skutkuję to szybkim zarumienieniu się racuszków, które w środku będą surowe. Nie może mieć również zbyt niskiej temperatury-racuszki nasiąkną tłuszczem. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Jeśli pozostaną na następny dzień, w łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy je chwilkę podgrzać w mikrofalówce. Smacznego!