jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Racuchy drożdżowe pikantne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

racuchy drożdżowe pikantne, doskonałe o każdej porze roku

Racuchy drożdżowe pikantne

Składniki:

Racuchy drożdżowe pikantne

 

  • 50 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • starta gałka muszkatałowa - odrobina
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dag wędzonego boczku
  • tłuszcz - do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe pikantne
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie.
Wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Oddzielnie rozmieszać drożdże z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki.
Tak przygotowany rozczyn wyłożyć na ciepłe mleko we wgłębieniu mąki, przykryć mąką.
Wyrośnięty rozczyn wymieszać z jajkami, olejem, resztą ciepłego mleka.
Dodać soli do smaku i startej gałki muszkatałowej.
Ciasto wyrobić dokładnie łyżką, aż będzie odstawało od boków miski.
Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby sie dało nabierać łyżką.
Pokrajać w cienkie plasterki wędzony boczek.
Łyżką maczaną w tłuszczu kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz mniej więcej jednakowej wielkości racuchy.
Zaraz po nałożeniu ciasta na każdy racuch położyć bardzo cienki plasterek boczku.
Zrumienione pod spodem racuchy odwrócić i dosmażyć. Układać na półmisku, opierając jeden o drugi.
Podawać gorące.

Tagi:

jajko jajka