SUPERPRZEPIS

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

W smaku przypominają tradycyjne pączki. Przepis jest banalnie prosty i oprócz czasu oczekiwania na ciasto robi się je błyskawicznie. Jeszcze szybciej znikają z talerza.

Składniki:

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

składniki:

Pozostałe:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

Ciasto drożdżowe

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki
Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia

Do miski przesypać przesianą mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić gładką masę. Można to zrobić za pomocą łyżki lub robota. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość.

Smażenie:

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki
Racuchy smażyć na rumiano z obu stron w sporej ilości oleju

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste). Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1 cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.