Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Racuchy drożdżowe wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna, aromatyczna słodka przekąska z dżemem.

Racuchy drożdżowe wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy drożdżowe wg Triss

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe wg Triss
W misce wymieszać ze sobą mąkę z solą, zrobić na środku dołek. Wkruszyć drożdże posypać cukrem i zalać ok. 2-3 łyżkami ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Gdy rozczyn zacznie pracować dodać jajko i stopniowo wlewać mleko, mieszać aż powstanie gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Porcje wyrośniętego ciasta wykładać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na wolnym ogniu, podawać np. z dżemem malinowym.
Racuchy drożdżowe wg Triss
Drożdże rozkruszyć we wgłębienie w mące...
Racuchy drożdżowe wg Triss
Połączyć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.
Racuchy drożdżowe wg Triss
Całość wymieszać z jajkiem i resztą mleka.
Racuchy drożdżowe wg Triss
Ciasto odstawić do wyrośnięcia i nakładać porcję ciasta.

Tagi:

jajko jajka