izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Racuchy drożdżowe są delikatne, puszyste, lekkie oraz smaczne i słodkie. Nadają się i na obiad, i na kolację/śniadanie.

Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym

Składniki:

Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym

 

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym
Do dużej miski wsypujemy cukier, wlewamy pół szklanki ciepłego mleka oraz wrzucamy rozkruszone drożdże. Wszystko mieszamy, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosło. Następnie do miski z drożdżowym rozczynem wlewamy pozostałe ciepłe mleko, wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto na racuchy. Smażymy z obu stron na rumiano. 

SOS JABŁKOWO CYNAMONOWY: W blenderze miksujemy pokrojone na kawałki jabłko, jogurt naturalny oraz cukier wanilinowy i cynamon.