jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuchy drożdżowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakują wyśmienicie! Dlatego też chcę się podzielić z wami przepisem. By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynki, jagody goji i agrest

Racuchy drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z truskawkami

 

  • 2 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1 szklanka puree z dyni (lub jabłkowe)
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze)
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 łyżki jagód goji
  • 1/2 szklanki pokrojonego drobno agrestu
  • szczypta soli
  • około 1 kg truskawek
  • syrop klonowy
  • mięta do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z truskawkami
Z mleka, 2 łyzek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce.

Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki.

Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki.

Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym. 
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Dodajagrest do ciasta i wymieszaj dokładnie.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.