Racuchy jabłkowe

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

taki dzień jak dziś- pusta lodówka a w domu jabłka:-)

Racuchy jabłkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy jabłkowe

 

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • małe jabłka antonówki ( używając innej odmiany jabłek ilość cukru można zmniejszyć o połowę)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • olej do smażenia ( dozowanie wychodzi podczas smażenia)

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jabłkowe
Do małego wiaderka wsypałam mąkę, cukier, cukier puder , sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam. Dolałam mleko oraz wbiłam jedno jajo. Całość porządnie rozbiłam trzepaczką. Jabłka umyłam , obrałam i usunęłam gniazda nasienne. Starłam na tarce o dużych okach. Dosypałam do ciasta. Wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładłam po dwa placki. Co nie całą minutę przewracałam z jednej strony na drugą. Podawałam na gorąco. Jeśli ciasto wychodzi nam za rzadkie można dosypywać jeszcze troszkę mąki do uzyskania pożądanej konsystencji.
Racuchy jabłkowe
do ciasta dodajemy starte na tarce jabłka
Racuchy jabłkowe
całość bardzo dokładnie rozprowadzamy trzepaczką
Racuchy jabłkowe
smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju