SUPERPRZEPIS

Racuchy jabłkowo-ananasowe

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Racuchy jabłkowo-ananasowe Więcej zdjęć (4)

Tak przygotowane racuszki są miękkie i puszyste.

Składniki:

Racuchy jabłkowo-ananasowe

 

  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szkl jogurtu
  • 2-3 jabłka
  • 2/3 szkl pokrojonych ananasów z syropu
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jabłkowo-ananasowe
Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać. Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym utrzeć, dodać jogurt, mąkę, obrane i pokrojone jabłka, osączone z syropu ananasy, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Racuchy jabłkowo-ananasowe
Przygotowane ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Racuchy jabłkowo-ananasowe
Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor
Racuchy jabłkowo-ananasowe
Usmażone racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.