jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuchy jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chrupiące placuszki jogurtowe z słodkimi jagodami Goji podane z truskawkami , polane śmietaną i posypane płatkami róży pachnącej warte są grzechu kilkuset kalorii.

Racuchy jogurtowe z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy jogurtowe z truskawkami

 

  • 400 ml jogurtu
  • 2 jaja
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • 1/2 szklanki jagód Goji
  • 1/2 kg truskawek
  • olej roślinny do smażenia
  • płatki z dwóch róż pachnących
  • śmietana wiejska
  • cukier brązowy do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jogurtowe z truskawkami
Rozkłócamy jaja z jogurtem, dodajemy szczyptę soli, otręby. Mieszając dodajemy mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy sodę, jagody Goji - mieszamy dokładnie. Smażymy racuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładamy je na papierowych ręcznikach by odsączyć nadmiar tłuszczu. Myjemy, obieramy i osuszamy truskawki. Podajemy placuszki z truskawkami polane śmietaną, posypane cukrem i płatkami pachnącej róży.
Racuchy jogurtowe z truskawkami
Rozkłócamy jaja z jogurtem, dodajemy szczyptę soli, otręby. Mieszając dodajemy mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Racuchy jogurtowe z truskawkami
Smażymy racuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładamy je na papierowych ręcznikach by odsączyć nadmiar tłuszczu.