Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Racuchy piwne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie proste pyszne i zawsze udające się.

Racuchy piwne

Składniki:

Racuchy piwne

 

  • 125 ml jasnego piwa,
  • 5 dag przetopionego masła,
  • 10 dag mąki,
  • 2 surowe jajka,
  • szczypta soli,
  • 4 kwaskowate jabłka,
  • 5 dag cukru,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy piwne
50 g masła rozpuścić i wymieszać z mąką, po czym stopniowo dodawać jajka, sól i piwo aż powstanie ciasto. Jabłka obrać, pokroić w plastry i powykrawać gniazda nasienne. Plastry jabłek zanurzać w cieście, następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć, układając gotowe placuszki na bibule. Przed podaniem oprószyć cukrem i cynamonem. Do jabłkowych racuchów doskonale pasują lody waniliowe.