Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuchy z brzoskwiniami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puszyste racuchy nadziane brzoskwiniami.

Racuchy z brzoskwiniami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z brzoskwiniami.

 

  • szklanka ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 5 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki sodki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szklanka krojonych w kostkę brzoskwiń
  • odrobina oleju
  • puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z brzoskwiniami.
Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki, cukier i drożdże,a następnie miksujemy razem. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy stopniowo mękę i sodę. Wrabiamy na gładko i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczęło pracować. Jak podwoi swoją objętość, dodać brzoskwinie i zamieszać kilka razy łyżką. Patelnię zwilżamy olejem, ale bardzo delikatnie. Nakładamy placki z dwóch łyżek ciasta. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu. Jak się zarumienią od spodu, obracamy i dalej dopiekamy bez przykrycia. Jeszcze ciepłe posypać pudrem.
Racuchy z brzoskwiniami.
Do wysokiego naczynia dajemy mokre składniki i mieszamy.
Racuchy z brzoskwiniami.
Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Racuchy z brzoskwiniami.
Na patelnię zwilżoną olejem nakładamy placki i smażymy pod przykryciem.
Racuchy z brzoskwiniami.
Drugą stronę dopiekamy bez przykrycia, również na wolnym ogniu.

Tagi:

jajko jajka