Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Racuchy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Racuchy na śniadanie każdy zajada ze smakiem

Racuchy z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuchy z brzoskwiniami

 

  • szklanka mąki
  • 150g waniliowego serka homogenizowanego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • jajko
  • łyżka cukru
  • brzoskwinia
  • gorzka czekolada
  • łyżka dżemu brzoskwiniowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z brzoskwiniami
Mąkę, cukier, otreby, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do miski. Dodajemy
jajko, mleko i 2 łyżki serka waniliowego. Mieszamy mikserem na gładką
masę.
Brzoskwinię myjemy, obieramy i kroimy na małe cząstki. Dodajemy do masy i mieszamy
łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy małe placuszki nakładając łyżką ciasto na patelnię. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik i po odsączeniu
układamy na talerze.Resztę serka waniliowego mieszamy z dżemem
brzoskwiniowym i polewamy nim racuchy, następnie posypujemy kawałkiem startej
gorzkiej czekolady.
Racuchy z brzoskwiniami
racuchy podczas smażenia chłoną sporo tłuszczu, dlatego potem wykładamy je na papierowy ręcznik