halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Racuchy z czerwoną porzeczką bez mleka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W sezonie letnim , gdy jest dużo owoców przyrządzam , racuchy , placuszki z różnymi owocami.Porzeczki czerwone są kwaśne , można podać z bitą śmietaną.

Racuchy z czerwoną porzeczką bez mleka

Składniki:

Racuchy z czerwoną porzeczką bez mleka

 

  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • drożdże instant 4 g
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 2-3 łyżki
  • woda mineralna gazowana 1,5 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • porzeczka czerwona 1 szklanka
  • spirytus 4 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z czerwoną porzeczką bez mleka
Porzeczki umyć, osuszyć .Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy, wymieszać. Następnie wlać wodę, mineralną gazowaną , wsypać cukier, cukier waniliowy ,dodać jajko zmiksować ciasto. Odstawić do wyrośnięcia . Następnie wsypać do ciasta czerwone porzeczki, dodać spirytus, wymieszać. Rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki, smażyć z obu stron. Można posypać cukrem pudrem . Ja chciałam , żeby były mniej kaloryczne.

Tagi:

jajko jajka