Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuchy z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Racuszki z jabłkami i cynamonem zrobione na owocowym jogurcie są bardzo puszyste, słodkie i smaczne.

Racuchy z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i cynamonem

 

  • 400 ml jogurtu wiśniowego
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 jabłka
  • 5 dag płatków czekoladowo-karmelowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i cynamonem
Do miski wlać jogurt, dodać żółtka, odrobinę soli, sodę oczyszczoną i zamieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, cynamon, obrane posiekane jabłka, płatki, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami i cynamonem
Jogurt owocowy wymieszać z żółtkami i sodą
Racuchy z jabłkami i cynamonem
Następnie dodać mąkę i pozostałe składniki
Racuchy z jabłkami i cynamonem
Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek
Racuchy z jabłkami i cynamonem
Na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placuszki