Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Racuchy z jabłkami i nutą piernika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne racuszki które u jednych podawane na obiad a u drugich na pyszny deserek dla całej rodziny :)

Racuchy z jabłkami i nutą piernika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i nutą piernika

 

  • 250 g kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka pokruszonych pierników
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 średnie jabłka

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i nutą piernika
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i roztrzepujemy, następnie dodajemy kefir i ponownie mieszamy dodając pokruszone pierniki. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier puder - całość mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Następnie dodajemy jabłka i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję racuchów i smażmy z dwóch stron do zarumieniania.
Racuchy z jabłkami i nutą piernika
jajko mieszamy z cukrem waniliowym i kefirem
Racuchy z jabłkami i nutą piernika
następnie dodajemy pokruszone pierniki
Racuchy z jabłkami i nutą piernika
następnie dodajemy mąkę proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy - dodajemy jabłka
Racuchy z jabłkami i nutą piernika
na rozgrzany olej nakładamy porcję racuchów i smażymy