Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuchy z jabłkami i poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Racuchy są bardzo pulchne i lekkie. Można je podać na śniadanie lub na kolację.

Racuchy z jabłkami i poziomkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i poziomkami

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i poziomkami
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem, szczyptą soli, sodą oczyszczoną, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i zamieszać dość gęste ciasto. Wsypać poziomki, obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie mieszając. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Racuchy z jabłkami i poziomkami
Do ciasta wsypać poziomki i pokrojone jabłka
Racuchy z jabłkami i poziomkami
Zamieszać i połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek
Racuchy z jabłkami i poziomkami
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Racuchy z jabłkami i poziomkami
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku