Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową kandyzowaną są bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia.

Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową

 

  • 400 ml maślanki
  • 140 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub sos czekoladowy

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową
Maślankę wlać do miski, wymieszać z serkiem, dodać sodę, żółtka, zamieszać. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i 2 szklanki mąki, niedokładnie wymieszać. Do ciasta dodać skórkę pomarańczową, obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka, oprószyć pozostałą mąką, połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć, posypać cukrem pudrem lub polać sosem owocowym albo czekoladowym.
Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową
Do ciasta dodać skórkę pomarańczową kandyzowaną
Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową
Pokrojone jabłka oprószyć pozostałą mąką
Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową
Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek
Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową
Na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placuszzki