edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Racuchy z jabłkiem, bananem i rodzynkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Racuchy to jedna z potraw, którą moja rodzina mogłaby jeść codziennie. Żeby nie były nudne, dodaję do nich nie tylko jabłka, ale również inne owoce.

Racuchy z jabłkiem, bananem i  rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkiem, bananem i rodzynkami

 

  • 400 g kefiru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • czubata łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50 g drobnych rodzynek
  • 1 mały banan
  • 1 jabłko
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkiem, bananem i rodzynkami
Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę. Oddzielić żółtka od białek. Kefir roztrzepać z żółtkami, dodać mąkę przesianą z sodą i cukier wanilinowy, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Dodać rodzynki i owoce, wymieszać. Porcje ciasta nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron, uważając, żeby się nie przypaliły. Z nadmiaru tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkiem, bananem i  rodzynkami
Do ciasta dodać ubite na sztywną pianę białka.
Racuchy z jabłkiem, bananem i  rodzynkami
Na koniec dodać pokrojone owoce i rodzynki.
Racuchy z jabłkiem, bananem i  rodzynkami
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Racuchy z jabłkiem, bananem i  rodzynkami
Racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.