madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Racuchy z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu racuchy.

Racuchy z morelami

Składniki:

Racuchy z morelami

 

  • 3 morele
  • 500 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 40 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z morelami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy maślankę, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy na gładka masę. Morele dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek i delikatnie mieszamy łyzką. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyzką porcję ciasta i smażymy rumiane racuchy z obydwu stron. Po usmażeniu i wystudzeniu racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka