Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuchy z papierówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe racuchy z jabłkami na szybko. Nim się obierze i pokroi jabłka ciasto już pracuje. Szybki i lekki deser na lato.

Racuchy z papierówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z papierówkami

 

  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka drożdży
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 papierówek
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Racuchy z papierówkami
Wodę, maślankę, olej i jajko mieszamy razem. Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na ciasto. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, papierówki są miękkimi jabłkami a nie chcemy aby nam się rozpadły podczas pieczenia. Gdy ciasto zacznie wyrastać, wrzucamy jabłka i mieszamy. Na suchą patelnię lub delikatnie przetartą tłuszczem nakładamy placuszki z dwóch łyżek. Przykrywamy pokrywką i wolno podgrzewamy. Gdy wierzch się podeschnie, a spód zarumieni obracamy na drugą stronę. Jeszcze ciepłe posypujemy pudrem.
Racuchy z papierówkami
Maślanka i woda powinny mieć temperaturę pokojową.
Racuchy z papierówkami
Do płynu dodajemy olej, jajko, drożdże i cynamon.
Racuchy z papierówkami
Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
Racuchy z papierówkami
Na suchej patelni smażymy niewielkie placuszki.

Tagi:

jajko jajka