Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuchy z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe, nie wymaga zagniatania ani wyrabiania. Szybko bez brodzenia i marudzenia.

Racuchy z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z rabarbarem

 

  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka drożdży
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka otartej skórki z pomarańcz
  • oraz :2 badyle rabarbaru
  • cukier puder
  • odrobina tłuszczu do smarowania patelni

Sposób przygotowania:

Racuchy z rabarbarem
Mleko lekko podgrzewamy, wkładamy wszystkie mokre składniki oraz drożdże do wysokiego naczynia i miksujemy. Jak się ładnie połączą na jednolitą masę dodajemy suche składniki łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w 2 cm kawałki. Gdy ciasto zacznie rosnąć sprawdzamy konsystencję, ma swobodnie spływać z łyżki i się rwać. Rozgrzaną patelnię przecieramy olejem, nakładamy po dwie łyżki ciasta na jeden placek i wciskamy po kilka kawałków rabarbaru, jeśli go widać zakrywamy odrobiną cista. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu aż góra wyschnie. Obracamy i dopiekamy bez przykrycia. Jeszcze ciepłe posypujemy pudrem.
Racuchy z rabarbarem
Świeżo otarta skórka z pomarańczy zastępuje doskonale aromat.
Racuchy z rabarbarem
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem na jednolitą masę.
Racuchy z rabarbarem
Gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość nadaje się do smażenia.
Racuchy z rabarbarem
Jeśli mamy dobrą patelnię możemy smażyć bez tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka