olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Racuchy z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

proste i zdrowe racuszki z ryżu

Racuchy z ryżu

Składniki:

Racuchy z ryżu

 

  • 200g ryżu
  • 2,5 łżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 jajka
  • 2,5 łyżki cukru pudru do posypania
  • 1,5szkl. mleka
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • sól do smaku
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z ryżu
Ryż opłukaćm zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minut, odcedzić, wlać mleko, dodać masło i sól, gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Jajka umyć wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cur\krem wymieszać z ryżem i ubitą na sztywno pianą z białek. Na rozgrzanym tłuszczu kłaść okrągłe placuszki i smażyć z obu stron.

Tagi:

ryż jajko jajka