Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuchy z węgierkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Robi się bez zbędnych rytuałów... wszystko do jednego gara mieszam i czekamy aż zacznie rosnąć.

Racuchy z węgierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z węgierkami

 

  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 5 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki sodki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 10 węgierek
  • cukier puder
  • papierowe ręczniki
  • odrobina oleju

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z węgierkami
Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy drożdże i mieszamy aby się rozpuściły. Następnie dodajemy resztę składników i odstawiamy aby sobie ciasto zaczęło pracować. Gdy znacznie urośnie dodajemy pokrojone śliwki (każdą połówkę kroimy na cztery części). Dokładnie mieszamy aby śliwki się równomiernie rozłożyły. Patelnię przecieramy olejem i kładziemy placuszki takie z dwóch łyżek. Przykrywamy pokrywką i smażmy na wolnym ogniu. Gdy góra się zeschnie obracamy na drugą stronę i podpiekamy bez pokrywki. Lekko studzimy i posypujemy pudrem...smacznego.
Racuchy z węgierkami
Po trzydziestu minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Racuchy z węgierkami
Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części.
Racuchy z węgierkami
Pokrojone owoce wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Racuchy z węgierkami
Smażmy na bardzo wolnym ogniu przykrywając pierwszą stronę pokrywką.

Tagi:

jajko jajka