Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Racuszki świetnie smakują ze słodkimi dodatkami, np. dżemem owocowym

Racuszki drożdżowe

Składniki:

Racuszki drożdżowe

 

  • 2 szkl mąka,
  • 300 ml mleko,
  • 3 szt jajka,
  • 3 dag drożdże,
  • 1/3 szkl cukier,
  • 2 łyżki skórka pomarańczowa kan,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 5 dag masło,
  • tłuszcz do smażenia,
  • do smaku Sól,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mlekiem, wsypać mąkę,sól, skórkę pomarańczową, wlać roztopione masło. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nabierać łyżką i kłaść na gorący tłuszcz. Łyżkę za każdym razem zamaczać w wodzie. Smażyć na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka