jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

racuszki dyniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ulubione placuszki z dynią na podwieczorek do kawy i herbaty

racuszki dyniowe

Składniki:

racuszki dyniowe

 

  • 25 dag dyni
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 8 dag smalcu- do smażenia
  • cukier puder- do posypania placuszków

Sposób przygotowania:

racuszki dyniowe
Oczyszczony kawałek dyni ugotować osączyć z wody, przetrzeć przez sitko. Do mąki dodać przetartą dynię, żółtka, szczyptę soli i cukier do smaku, wymieszać a następnie wyrobić ciasto łyżką drewnianą. Przed samym smażeniem dodać ubitą z białek pianę, wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz niezbyt grube placuszki, smażyć z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.

Tagi:

jajko dynia jajka