SUPERPRZEPIS

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru

  • 4
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru Więcej zdjęć (3)

Lekkie racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru.

Składniki:

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru

 

  • 600 g kefiru
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru

ETAP 1:

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru
składniki na ciasto zmiksować mikserem a następnie smażyć

Kefir zmiksować z jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru
placuszki smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plasterki.

ETAP 3:

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru
placuszki smażyć na maśle z jednej i drugiej strony

Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek
a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.

ETAP 4:

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru
placuszki posypać cukrem pudrem

Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.


Tagi:

śliwki placki