iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Racuszki na kwaśnym mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja córka twierdzi, że racuchy na kwaśnym mleku to najlepsze robi i tak babcia, ale moje też nie są najgorsze :)

Racuszki na kwaśnym mleku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki na kwaśnym mleku

 

  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki jagód
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 jabłka papierówki
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuszki na kwaśnym mleku
Mleko wlać do miski i wymieszać z jajkiem, dodać mąkę, cukier, sodę i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszać na koniec do ciasta dodać jagody, obrane i pokrojone w plasterki jabłka oraz skórkę pomarańczową, wszystko delikatnie wymieszać.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką małe placuszki z ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać posypane cukrem pudrem.
Racuszki na kwaśnym mleku
Do gotowego ciasta dodać owoce i wymieszać.
Racuszki na kwaśnym mleku
Na gorącym oleju smażyć małe i złote placuszki.
Racuszki na kwaśnym mleku
Po odsaczeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.