basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Racuszki na serwatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Racuszki są bardzo smaczne.Jest to ciasto, bardzo proste wykonaniu.

Racuszki na serwatce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki na serwatce

 

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • serwatka świeża 1,5 szklanki
  • żółtka 6 szt
  • drożdże 6 dkg
  • cukier 2 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • jabłka duże 5 szt
  • cukier puder 2 łyżki
  • olej 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Racuszki na serwatce
W głębokiej miseczce ubijam żółtka z cukrem, solą, na puszystą masę. Następnie dodaję rozpuszczone drożdże w ciepłej serwatce.Serwatkę mam swoją po zważeniu mleka. Na końcu dodaję mąkę pszenną i wyrabiam ciasto.Ciasto ma mieć konsystencję ciasta prawie jak na pączki, troszkę ma być rzadsze .Jeśli jest za gęste, dodaję więcej serwatki.Jabłka obieram ze skórki, kroję w kostkę, dodając do wyrobionego ciasta. Miseczkę z ciastem nakrywam i odstawiam by wyrosło. Wyrośnięte ciasto nabieram łyżką i kładę na rozgrzany olej. Racuszki smażę na małym ogniu, na złoty kolor . Po upieczeniu posypuję je cukrem pudrem. Życzę smacznego.
Racuszki na serwatce
racuszki upieczone
Racuszki na serwatce
ciasto na racuszki z pokrojonymi jabłkami
Racuszki na serwatce
zarobione ciasto na racuszki bez jabłek