marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Racuszki z adwokatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Na Tłusty Czwartek smażymy nie tylko pączki, lub chrust,ale i też racuchy drożdżowe lub na proszku do pieczenia.Z dodatkiem likieru jajecznego będą jeszcze smaczniejsze.

Racuszki z adwokatem

Składniki:

Racuszki z adwokatem

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4=5 jaj dużych,
  • szklanka śmietanki 30% lub mleka 3,2%,
  • 1/2 szklanki likieru "Advocat"lub ajerkoniak,
  • 1/2 szklanki cukru białego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do głębokiego smażenia.
  • ręcznik papierowy,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Racuszki z adwokatem
Składniki na ciasto naleśnikowe tj. mąkę, jajka, śmietankę lub mleko, cukier, likier, szczyptę soli i proszek do pieczenia odmierzyć, dodać do misy oraz ubić na jednolitą masę. Wlać olej na patelnię głęboką, rozgrzać i na skwierczący kłaść łopatką kuchenną po kilka kopek ciasta 3-4 opcjonalnie. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć cedzakiem na talerz wyłożony arkusikami ręcznika papierowego, aby wchłaniały tłuszcz. Potem przełożyć racuszki na tacę lub paterę i posypać cukrem pudrem przez sitko. Smażyć kolejne do wyczerpania zapasów ciasta.