szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Racuszki z czerwonymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Racuszki otrębowe z porzeczkami to pomysł na zdrowe śniadanko. Są kwaskowate w smaku i można je posłodzić najlepiej miodem.

Racuszki z czerwonymi porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z czerwonymi porzeczkami

 

  • 40 g otrębów owsianych
  • 40 g otrębów żytnich
  • 2 jajka
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Racuszki z czerwonymi porzeczkami
Do miski wsypujemy oba rodzaje otrębów i mieszamy je. Wbijamy jajka, dolewamy mleko i całość mieszamy do połączenia składników. Czerwone porzeczki myjemy, usuwamy gałązki i dodajemy do miski. Całość mieszamy łyżką rozgniatając równocześnie część porzeczek. Na rozgrzaną teflonową patelnię nakładamy łyżką porcje masy i formujemy z niej małe placuszki. Smażymy z obu stron.
Racuszki z czerwonymi porzeczkami
Etap 1 Do miski wsypujemy otręby i mieszamy
Racuszki z czerwonymi porzeczkami
Etap 2 Dodajemy jajka i mleko i mieszamy
Racuszki z czerwonymi porzeczkami
Etap 3 Dodajemy przygotowane porzeczki i mieszamy rozgniatając
Racuszki z czerwonymi porzeczkami
Etap 4 Łyżką nakładamy porcje tworząc małe placuszki

Tagi:

jajko jajka