Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Racuszki z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przysmak dzieci i dorosłych

Racuszki z jabłkami

Składniki:

Racuszki z jabłkami

 

  • 40 dkg mąki
  • 1/4 litra wody gazowanej
  • 1/4 l mleka
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, cukier i cukier waniliowy
  • cukier puder do posypani
  • olej do smażenia
  • ok pół kg jabłek

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę, mleko i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką lub mikserem . Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę moki. Jabłka obieramy kroimy w plasterki ok 1 cm i wydrążamy gniazda nasienne . Moczymy każdy kawałek w cieście. Ja mam cyna niejadka owoców więc ścieram jabłka na tarce i dodaję do ciasta. Do patelni wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy racuszki na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem .