Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuszki z jabłkami i aronią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Racuszki z owocami to pyszne śniadanie na słodko.

Racuszki z jabłkami i aronią

Składniki:

Racuszki z jabłkami i aronią

 

  • 3/4 szkl piwa
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • 1/2 szkl aronii
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami i aronią
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Do miski wlać piwo, dodać żółtka, sól, oba cukry, wymieszać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekane jabłka i aronię, zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, smażyć rumiane placuszki. Usmażone racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.