edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Racuszki z jabłkiem i bananem

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Racuchy podałam na wczesną kolację z miodem i wiórkami kokosowymi

Racuszki z jabłkiem i bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z jabłkiem i bananem

 

  • opakowanie 370 g zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 duże twarde jabłko
  • olej do smażenia
  • DO PODANIA:
  • płynny miód – u mnie lipowy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkiem i bananem
Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem. Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi.
Racuszki z jabłkiem i bananem
Kolejne etapy przygotowania ciasta na racuchy.
Racuszki z jabłkiem i bananem
Kolejne etapy przygotowania ciasta na racuchy.
Racuszki z jabłkiem i bananem
Racuchy usmażyłam na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju.
Racuszki z jabłkiem i bananem
Po zdjęciu z patelni osaczyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku.